bruisende zaken

Een stralend gebit: Onze huisdieren  hebben er baat bij!

Een stralend gebit: Onze huisdieren hebben er baat bij!

01-02-2024

Wanneer het gebit niet in goede staat verkeert, liggen gezondheidsproblemen op de loer. Naast dat een slecht gebit gevoelig en pijnlijk is, breng je de gezondheid van je huisdier in gevaar.

Bepaalde bacteriën zullen via de mondholte de bloedbaan bereiken, wat zorgt voor een verhoogd risico op hartproblemen, gewrichtsontstekingen en ontstekingen op andere plekken in het lichaam. Om de gezondheid van het gebit op peil te krijgen, biedt een gebitsreiniging voor honden en katten een oplossing! Wanneer is een gebitsreiniging nodig?

Gebit van uw hond

Om het gebit gezond te houden kan tandplak weggeschuurd worden met behulp van harde hondenbrokken, kauwspeeltjes, kauwsnacks en tandenpoetsen. Wanneer tandplak tandsteen wordt, is het tijd voor een gebitsbehandeling bij de dierenarts. Andere veel voorkomende gebitsproblemen bij honden zijn:
• Geelbruine verkleuring van de tanden: beginnende tandplak is nauwelijks zichtbaar met het blote oog. Als het niet verwijderd wordt met poetsen, geven tandplak en tandsteen een geelbruine verkleuring van de tanden.
• Stinken uit de bek: beginnende of vergevorderde ontstekingen in het tandvlees of steunweefsel rondom de tand als gevolg van tandsteen en tandplak veroorzaken een vieze geur uit de bek.
• Rood gezwollen tandvlees: gevorderde tandvleesontsteking (gingivitis) is ook te herkennen aan rood tandvlees dat bij aanraking snel gaat bloeden.
• Terugtrekkend tandvlees, loszittende tanden of zelfs uitval van tanden: bij vergevorderde tandvleesontsteking met uitbreiding naar gebit ondersteunende weefsels (parodontitis) kan het tandvlees en uiteindelijk de tand zelf ernstig aangetast worden.

Gebit van uw kat

85 tot 95 procent van alle katten ouder dan twee jaar heeft last van gebitsproblemen. Goede gebitsverzorging bestaat uit kattenbrokken, gebitsverzorgende snacks en tandenpoetsen. Deze producten zorgen er voor dat tandplak weg wordt geschuurd. Katten zijn meesters in het verbergen van pijn, zo ook wanneer tandsteen en een ontsteking zorgen ervoor dat een pijnlijk gebit. Wanneer je gebitsproblemen negeert, worden de problemen steeds erger. Veel voorkomende gebitsproblemen waar je de dierenarts voor opzoekt zijn:
• Het kantelen van het hoofd bij kauwen of helemaal niet meer kauwen (schrokken);
• Knoeien met voer/brokjes;
• Meer in fases eten, sneller stoppen met eten tijdens een maaltijd;
• Lusteloos gedrag;
• Geen koud water meer willen drinken;
• Niet voldoende eten;
• Kauwbewegingen maken bij aanraking van het gebit of de kop;
• Afvallen;
• Uit de bek stinken. Heeft u een vraag over het gebit van uw huisdier, of twijfelt u of een gebitscontrole nodig is? Neem vooral contact met ons op.

Om deze redenen kiest u voor AniCura Dierenkliniek Maaspoort Het belang van uw huisdier staat bij ons altijd voorop, want wij luisteren echt naar de mensen die in onze kliniek komen, aldus onze klanten. Met dat vertrouwen gaan we dan ook heel zorgvuldig om.

Bij ons kunt u onder andere terecht voor: cardiologie, chirurgie, dermatologie, laparascopische sterilisaties, diagnostische beeldvorming, laboratoriumonderzoek en tandheelkunde. Zo krijgt ieder dier de beste zorg onder één dak.

Belgeren 1, Den Bosch 073 - 641 65 78 | maaspoort@anicura.nl www.anicura.nl/maaspoort

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).