bruisende zaken

Pijnbestrijding bij whiplash

Pijnbestrijding bij whiplash

01-01-2023

Pijn. Acute pijn. Aanhoudende pijn. Chronische pijn. U zal er maar last van hebben en houden. Los of in combinatie met een whiplash bezorgt het u de nodige last. De belangrijkste symptomen zijn nekpijn, nekstijfheid, spanning in de schouder-, arm- en nekspieren en hoofdpijn. Het klachtenpatroon kan complex zijn met meerdere klachten en vele symptomen. De kans op herstel is in het algemeen positief.

Oorzaken van een verhoogde kans op aanhoudende klachten zijn het vrouwelijke geslacht, een gevorderde leeftijd, ernstige pijnklachten bij aanvang, uitstralende pijnklachten, hoofdpijn, depressieve gemoedstoestand, omgang met ziekte en ziekteverloop en claims, waaronder schadevergoedingen en uitkeringen. Op langere termijn wordt een verminderde kwaliteit van leven op het lichamelijke -, geestelijke
- en sociale vlak waargenomen, welke samenhangen met psychologische – en socio-economische factoren.

Uw pijnconsulent en Anesthesioloog-pijnspecialist vragen u naar de klachten en symptomen, evenals hoe het ongeval is ontstaan, gevolgd door een (beperkt) lichamelijk onderzoek. Intensieve behandeling van whiplash in een vroeg stadium gaat gepaard met een langzamer herstel; optimale behandeling vindt plaats middels geruststelling en educatie. In het acute stadium kan medicatie worden verstrekt ter vermindering van pijnklachten. In het stadium van aanhoudende klachten kan medicatie worden verstrekt ter vermindering van pijnklachten en verbetering van het functioneren, maar kan herstel niet langer meer worden verwacht.

Behandeling door de fysiotherapeut

Mobilisatie, manipulatie en beweegtrajecten zijn effectieve technieken ter behandeling van nekpijn; triggerpoints zijn duidelijker aanwezig bij patiënten met Whiplashklachten.

Behandeling door de anesthesioloog-pijnspecialist

Injecties met corticosteroïden in de facetgewrichten van de nek na een whiplash zijn niet effectief ter behandeling van pijnklachten, terwijl hitte behandelingen (radiofrequente laesies) van deze gewrichten wel effectief zijn in het bewerkstelligen van een langdurige pijnvermindering.

Psychologische stressfactoren kunnen verdwijnen na behandeling van pijnklachten middels een radiofrequente behandeling van de facetgewrichten in de nek. Complete pijnvermindering trad op na een eerste behandeling bij 71% van de patiënten, waarbij de pijnvrije periode gemiddeld 219 dagen betrof, zo ook voor vervolgbehandelingen.

Melius Klinieken biedt een nagenoeg compleet pakket aan multidisciplinaire pijnzorg zonder wachttijden. Voor meer informatie kunt u terecht op de website www.meliusklinieken.nl

Melius Klinieken voor pijnzorg!

Paardeweide 5, 4824 EH Breda Beatrix de Rijkweg 8, 5657 EG Eindhoven T: 040 82 00 777 ( Eindhoven Airport)

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


10835 Kindermassage Best