bruisende zaken

Is een voorgesprek nuttig?

Is een voorgesprek nuttig?

01-04-2024

Soms ben ik treurig om het verdriet van de familie, soms vier ik het leven mee als de overledene een mooi leven heeft gehad. Vaak mag ik de rots zijn waar gezinnen op steunen. Dat is het mooie van het vak.

Elke keer vind ik het weer spannend als ik voor de voordeur sta. Wat zal het deze week worden? Als ik binnenkom probeer ik de sfeer te voelen, niet zweverig bedoeld, maar is er een sfeer van opluchting, boosheid of verdriet. Dat is de reden dat ik eerst vraag hoe het met de aanwezigen gaat. Wat hebben ze meegemaakt? Daarna gaan we samen kijken wat de wensen zijn, begraven of cremeren? Welke locatie past bij de familie? Een aula, kerk of liever informeel thuis of toch in het favoriete restaurant? Er is veel mogelijk.

In het eerste gesprek probeer ik mij een voorstelling te maken van de overledene. Wat was het voor iemand? Hield deze van sport, kunst of van de natuur? Dan is het de kunst om een persoonlijke kaart te maken, echt iets wat bij de overledene past.

Is een kist passend bij diegene of liever een mand of een wade? Er zijn verschillende mogelijkheden van vervoer: een rouwauto, een rouwbus waar het gezin in mee kan, met de fiets, op de motor met zijspan, een elektrische auto, een Mini of met eigen vervoer.

Sommige mensen vragen of ik een rituelenboek heb, het antwoord is nee. Rituelen komen tot stand samen met de familie. Wat willen ze laten zien, wat past bij het gezin? Natuurlijk denk ik met de familie mee om het afscheid heel persoonlijk te maken.

Ik zie u denken, wat een beslissingen moeten er genomen worden. Een voorgesprek is altijd mogelijk om dan samen te sparren over de mogelijkheden. Het is fijn dat de wensen dan in een verslag komen te staan. Dit document kan in de loop van de tijd altijd aangepast worden. Als de familie hierom vraagt kom ik even een kop koffie doen om te kijken of de wensen nog up-to-date zijn.

Vakanties worden ver van tevoren gepland, dus het is ook goed om de laatste reis te bespreken. Ik wens u nog een mooi leven.

Persoonlijk Betrokken Onafhankelijk Maatwerk

Weiver 7, Krommenie | 06-34768926 | mirelle@ligthartuitvaartzorg.nl | www.ligthartuitvaartzorg.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


10464 - Danny Pro (vh Yordanka Boneva Schoonmaakbedrijf)