Column

De e-sigaret en je gebit…

De e-sigaret en je gebit…

01-09-2022

Zoals bekend ben ik een tegenstander van roken omdat dat uiteindelijk je gebit kost (zie mijn column in oktober over Stoptober). Tegenwoordig is vapen, oftewel het roken van een e-sigaret, een hype. Maar wat doet dat elektronisch paffen met je gebit? Hoewel je met het inhaleren van de damp geen teer inhaleert, komen er wel genoeg andere giftige stoffen vrij, blijkt uit onderzoek van het RIVM. Dat kan leiden tot schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker. Maar wat doen die stoffen met het gebit?

In een vape-pen zitten vaak de ingrediënten propyleenglycol, plantaardige glycerine en nicotinezout. Dit zijn stoffen die je liever niet in je mond hebt. Het veroorzaakt irritaties aan luchtwegen en ogen. Daarnaast vormen ze ook schadelijke stoffen tijdens verbranding, zoals propeenoxide. Dat is door het International Agency for Research on Cancer geclassificeerd als mogelijk kankerverwekkend.

Plantaardige glycerine zorgt voor een laagje op je tanden, waardoor speeksel niet bij je tanden kan om ze te reinigen, met als gevolg: sneller gaatjes. En dan nog de nicotine. Eén vape staat gelijk aan ongeveer dertig sigaretten. Door de nicotine vernauwen je bloedvaten waardoor je tandvlees niet meer doorbloed is en ontstoken raakt. Uit onderzoek bij e-rokers blijkt dat de samenstelling van bacteriën in de mond verandert waardoor tandvleesontstekingen ontstaan.

Dus als je denkt dat je met de e-sigaret beter aan het roken bent, blijkt dat dus van niet. Probeer te stoppen. Zeker beter voor je gebit.

Cornelis van Vugtstraat 8, Zaandam 06-18172779 www.medi-mondzorg.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


10375 Monique Bankras Uitvaartbegeleiding