BRUISENDE COLUMN

Tijd voor taart

Tijd voor taart

30-11--0001

Denk je aan feest, dan denk je in veel gevallen ook al snel aan gebak! Geen feestelijke aangelegenheid zonder een lekkere taart of heerlijke gebakjes om je vingers bij af te likken. Maar wist je dat…

Zonder taart geen feest!

De eerste soort van taart werd waarschijnlijk al gebakken rond 9500 voor Christus. De oude Egyptenaren bakten destijds op hete kolen eetbare bakjes van granen die ze vulden met honing. Een soort tartelette dus zoals we die tegenwoordig kennen. Achtduizend jaar later waren voor veel farao’s broden gevuld met noten, honing en fruit een favoriete lekkernij, uiteraard gebakken door hun eigen bakkers. En weer een paar honderd jaar later zetten de oude Grieken iets op tafel wat wel heel veel weg had van de mierzoete baklava die nog steeds veelvuldig wordt gegeten in (onder andere) Griekenland: dunne plakjes deeg met daartussen een laagje suikerstroop.

Taart als luxeproduct

We nemen een flinke sprong in de tijd. Naar de negentiende eeuw om precies te zijn. De tijd waarin suiker een enorm luxeproduct was, net als andere ingrediënten zoals chocolade en exotisch fruit. Juist die ingrediënten die een taart lekker maken. Taart werd in die periode dan ook vrijwel uitsluitend gegeten door de zeer welgestelden. En als de taart verdeeld moest worden, gold meestal de regel: hoe hoger de status, hoe meer suiker (dus hoe groter het stuk).

Gewoon omdat het kan

Dit duurde tot de jaren twintig van de vorige eeuw toen suiker steeds beter betaalbaar werd en taart als gevolg daarvan langzaamaan veranderde in iets bijna alledaags. Sindsdien wordt er vrijwel geen feestdag meer gevierd zonder gebak. Je hebt verjaardagstaarten, bruidstaarten, kersttaarten en ga zo maar door. Maar ook zonder feestelijke aangelegenheid wordt er tegenwoordig meer dan genoeg taart gegeten. Lekker bij de koffie, gewoon omdat het kan! Gekocht bij de bakker om de hoek, of zelf gemaakt. Door programma’s als ‘Heel Holland bakt’ is het zelf bakken van taarten weer ontzettend populair geworden onder jong en oud.

Ook zo zin gekregen in een gebakje? Op www.nederlandbruist.nl vind je diverse ondernemers die je hierbij vast en zeker kunnen helpen.

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN

LEES ONZE COLUMNS

Jeugdige Energie, Ongerepte Uitstraling
Jeugdige Energie, Ongerepte Uitstraling
De Belgische Grensstreek Bruist


Omarm je rondingen!
Omarm je rondingen!
De Belgische Grensstreek Bruist

Morris Dancing
Morris Dancing
De Belgische Grensstreek Bruist

DANSA de la Mort
DANSA de la Mort
De Belgische Grensstreek Bruist

migus-dyngus
migus-dyngus
De Belgische Grensstreek Bruist

Scoppio del Carro
Scoppio del Carro
De Belgische Grensstreek Bruist

Paasvuur
Paasvuur
De Belgische Grensstreek Bruist

Café Onder Den Toren
Café Onder Den Toren
De Belgische Grensstreek Bruist

Step 2
Step 2
De Belgische Grensstreek Bruist

Wouw! da’s ‘n broodje
Wouw! da’s ‘n broodje
De Belgische Grensstreek Bruist

Brasserie De Kar
Brasserie De Kar
De Belgische Grensstreek Bruist


Exclusiviteit en functionaliteit in één
Exclusiviteit en functionaliteit in één
De Belgische Grensstreek Bruist

Ruimte nodig?  Wij hebben de plaats!
Ruimte nodig? Wij hebben de plaats!
De Belgische Grensstreek Bruist

Wil je ook meer naamsbekendheid?
Wil je ook meer naamsbekendheid?
De Belgische Grensstreek Bruist


BRUIST PUZZELS


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


10982 - Izabela Baranowska make-up artist